Alberte i Jakob (Trilogija o Alberti: prvi deo)

Kora Sandel

Ženski glas, Novi naslovi, E-knjige

U malom, konvencijama zarobljenom gradu, Alberte se oseća neuspešno i sputano. U svakom pogledu drugačija od predstave koju roditelji, prijateljice i žitelji lučkog mestašceta imaju o njoj, Alberte, kako se čini, nema druge nego da strpljivo i tiho neguje svoj unutrašnji život nadajući se da ce moći da umakne svim izgledima koji stoje pred devojkama njene dobi i njenog imovinskog statusa.

Cena: 799,00 RSD 999,00 ušteda: 200,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:
opcija:

* Prevela s norveškog: Ratka Krsmanović Isailović

Alberte i njenu porodicu finansijski razlozi primoravaju na to da se iz Osla presele na sever Norveške, gde ledena klima neumitno utiče na ljudske sudbine. U malom, konvencijama zarobljenom gradu, Alberte se oseća neuspešno i sputano. U svakom pogledu drugačija od predstave koju roditelji, prijateljice i žitelji lučkog mestašceta imaju o njoj, Alberte, kako se čini, nema druge nego da strpljivo i tiho neguje svoj unutrašnji život nadajući se da ce moći da umakne svim izgledima koji stoje pred devojkama njene dobi i njenog imovinskog statusa. Alberte Selmer ne želi da bude kućanica i ne želi izvesnost udaje u godinama kada otkriva obime pojmova ljubavi i slobode. Ona želi da ode u svet. Umesto nje, kako to često zna da bude, u svet će krenuti njen mlađi brat Jakob. I na koncu romana, čini se da će ona zauvek ostati tamo gde jeste...

Pred čitaocima je mlada, nesnađena junakinja, zatvorena u sebe, čiji stidljivi i često neadekvatni pokušaji da se izrazi simptomatično iscrtavaju portret devojke u nesaglasju sa životom, ali i najavljuju sasvim osobenu književnu antiheroinu XX veka. U tom naoko uređenom mikrokosmosu kojem pripada, bezmalo po pravilu svedenom na etiku dužnosti, junakinja može računati samo na svoju vanrednu istrajnost u nastojanju da se izdigne do sopstvene slobode.

Čuveni serijal Kore Sandel – Alberte i Jakob (1926), Alberte i sloboda (1931) i Samo Alberte (1939) – predstavlja autobiografsku trilogiju trajne umetničke vrednosti, koja slavi snagu unutrašnjeg života i ljudske duše, hrabrost i zauzimanje za sebe.

  • ISBN: 9788660361587
  • Broj strana: 266
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14
  • Godina izdanja: 2022

Kora Sandel
Kora Sandel (1880–1974) pseudonim je Sare Sesilije Gervel Fabricijus, norveške spisateljice i slikarke. Rođena je u Kristijaniji (današnji Oslo), ali je zbog finansijskih poteškoca njena porodica morala da se seli na sever države, gde je njen otac postavljen za komandanta mornarice. Mlada Sara počinje da slika pod budnim okom Harijet Baker, a sa 25 godina se seli u Pariz, gde nastavlja da živi u skandinavskoj umetničkoj koloniji od 1906. do 1921. Godine 1913. udala se za švedskog vajara Andersa Jonsona, sa kojim je imala jedno dete. Godine 1921. porodica se vratila u Švedsku, gde se par razdvojio godinu dana kasnije. Nakon bezuspešnih pokušaja da se afirmiše kao slikarka, u 46. godini objavljuje prvi roman iz delimično autobiografske trilogije o Alberti – "Alberte i Jakob". U godinama koje će doći, romani ove trilogije upisaće je u kanon skandinavske književnosti. Bez obzira na veliki književni uspeh, ostala je skrivena iza svog pseudonima i živela je prilično povučeno. Odlikovana je Kraljevskim norveškim ordenom Svetog Olava 1957. Njen dom pretvoren je u muzej.