Ministar

Stefan Bošković

Novi naslovi, Domaća književnost

Ispisan u presecima zločina, usuda, erotizma, cinizma, moralnog ambigviteta, okrutnosti, začudne neodređenosti i fatalizma, Ministar je trilerozni naopaki karneval sporog sagorevanja.

Cena: 719,00 RSD 899,00 ušteda: 180,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Ovim rečima, ogrešivši se o jedino fiksirano mesto postistine – da pretpostavka o tome da možemo dobaciti do toga ko jesmo ne funkcioniše – ministar kulture Valentino Kovačević katapultira sebe pravo u nadir ličnog usuda.

Kroz bogatu građu koja uključuje memoarske zapise, članke, intervjue i internet komentare, Bošković ispisuje napore koje njegov književni junak ulaže u to da se održi na talasu političkih i društvenih zbivanja. Ministar prati devet dana u životu glavnog protagoniste, tokom kojih on mora da se suoči s tragičnim posledicama svojih nepromišljenih postupaka, očekivanim i manje očekivanim pritiscima koji dolaze iz sfera poslovnog, javnog i privatnog života i, pre svega, sa haosom u svojoj glavi.

Istovremeno i psihološki i politički triler, Ministar postavlja bitna pitanja o savremenom društvu, poziciji koju kultura zauzima u njemu, kao i odnosu umetnika i politike. Iznad svega, međutim, tekst traje u pitanju lične (ne)odgovornosti pojedinca.

Ispisan u presecima zločina, usuda, erotizma, cinizma, moralnog ambigviteta, okrutnosti, začudne neodređenosti i fatalizma, Ministar je trilerozni naopaki karneval sporog sagorevanja.

  • ISBN: 9788660361518
  • Broj strana: 152
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Broš
  • Format: 20x14
  • Godina izdanja: 2022

Stefan Bošković
Stefan Bošković (1983) rođen je u Titogradu. Objavio je roman Ministar, za koji je dobio Nagradu Evropske unije za književnost 2020. i nagradu Centralnoevropske Inicijative, CEI Award for Young Writers 2021. Prvi roman, Šamaranje, nagrađen je na konkursu „Najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori”. Objavio je zbirku priča Transparentne životinje 2017. Priča „Transparentne životinje” uvrštena je u antologiju Best European fiction 2019 (Dalkey Archive Press). Priče i romani su mu prevedeni na engleski, nemački, italijanski, kineski, ruski, slovenački, bugarski, albanski i makedonski jezik i objavljene u raznim internacionalnim magazinima. Dobitnik je nagrade na Festivalu europske kratke priče 2016. za priču „Fashion and Friends”. Scenarista je dugometražnog filma Ispod mosta, među stijenama (2016), kao i nagrađivanih kratkometražnih igranih filmova Peloid, Umir krvi, Put, Martin. Autor je nekoliko dramskih tekstova koji su izvođeni i objavljeni u antologijama.