Sve zveri što su s tobom

Boba Blagojević

Balkanon / Re:publika, Novi naslovi, Domaća književnost

"Sve se to pojačava noću, ta zbunjenost — kad se unezverim i više ne znam šta je u meni moje a šta njegovo. A gde je granica, ono mesto gde se sve pretapa i za koje se ne zna čije je. Ali kad osetim kajanje, samoću, beznadežnost, ropstvo, užas — onda sam mirna. Znam — moje je."

Cena: 719,00 RSD 899,00 ušteda: 180,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Fantastika pripovednog sveta zbirke Sve zveri što su sa tobom ogoljava nam čoveka u punom intenzitetu njegove ranjivosti, sa svim zverima što su u njemu. I čini to razbuktalom imaginacijom zaptivenom u jeziku pregnatnom do vrenja, a poput sečiva svedenog i oštrog u svojoj preciznosti. Iz biblijskog imperativa sadržanog u naslovu/epigrafu zbirke, izvedi zveri sa sobom, razotkriva se žudnja koja se izlučuje iz preobražaja likova, žudnja koja se sustiče sa oporim egzistencijalnim teskobama i egzistencijalnom jezom.

Malo ko je na našem jeziku tako snažno kao Boba Blagojević upisivao jezu u ono što je ispisivao. I tako snažno pisao o lomovima žudnje koja je i utočiše, i jedini mogući prostor postojanja, i potpuni krah. Postajanje životinjom u pripovetkama Bobe Blagojević do kraja ostaje neuhvatljivo ili se pak opiremo smislu i vrednostima tog začudnog i neprijatnog čina. Sledimo li logiku psihičkih mehanizama likova, koje autorka rasklapa sa neumoljivom minucioznošću, bivamo suočeni sa neminovnošću tih činova. Međutim, pomeranje, pa i potiranje antropoloških granica otvara pitanje: da li nam preobražaji govore o onome što uistinu jesmo ili o onome što nam uporno izmiče da budemo?

(Iz pogovora Žarke Svirčev)

  • ISBN: 9788660362423
  • Broj strana: 116
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14
  • Godina izdanja: 2023

Boba Blagojević
Boba Blagojević rođena je 8. januara 1947. godine u Beogradu. Živela je u Beogradu, Londonu i Oslu. Studirala je pozorišnu i filmsku režiju. Poštujući lapidarnost, suprug Predrag Bajčetić dopisao je za drugo izdanje uz pomenute podatke samo: „Preminula u Beogradu 21. marta 2000. godine. Pepeo njen položen je u Drinu.“ Tokom tri i po decenije stvaralačkog rada Boba Blagojević je objavila dve knjige: zbirku priča "Sve zveri što su s tobom" (1975), za koju je dobila Nolitovu nagradu i roman "Skerletna luda, prva knjiga koja se zove i druga knjiga" (1991). U posthumno objavljenom romanu "Putnica: dva detinjstva" zabeležila je: „Moj život obuhvata i sve priče koje sam čula“.