Sokrat

Žan-Luj Sijani

Popularna psihologija, Novi naslovi

Zapanjujuće aktuelni, „lekovi“ koje „doktor“ Sokrat prepisuje svakom pojedincu i građaninu važniji su nego ikad.

Cena: 959,00 RSD 1.199,00 ušteda: 240,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Preveo s francuskog: Novak Golubović

Žan-Luj Sijani, francuski filozof i novinar, zastaje spram krize savremenog doba – sred sveprisutnih i preplavljujućih osećanja tuge i straha, nadiruće anksioznosti i poljuljanog razuma – i pokušava da razbistri misao i pronađe koordinate sa kojih se iznova može funkcionisati u vrtlogu osećanja modernog čoveka. Polazne tačke Sijani pronalazi u antičkoj Atini, tačnije – u Sokratu.

Iako je kriza u atinskom društvu četvrtog veka pre nove umnogome različita od kriza savremenog sveta, osnovne ljudske potrebe, kao i patnje, ostaju iste – upravo u tome Sijani poseže za Sokratom, koji svojim metodama, induktivno, provocira pojedince na vraćanje suštini, odnosno: na brigu o sebi.

  • ISBN: 9788660362102
  • Broj strana: 216
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Godina izdanja: 2023

Žan-Luj Sijani
Živim u Monpeljeu, ali sam rođen u luci Sete, što mom radu daje primorske boje i miris izolacije. Studirao sam filozofiju i nauke o jeziku, ali sam više voleo delanje nego podučavanje. Ušao sam u novinarstvo, a onda i komunikacije. U izmučenim prostorima nacionalne i regionalne štampe, biznisa i zajednica kroz koje sam prolazio, uvek sam koristio svetionike i kompase filozofije. Kursevi komunikacije koje sam godinama držao na Univerzitetu u Monpeljeu takođe su se oslanjali na filozofske metode, teorije, kritičke resurse. Za mene je filozofija praksa, posvećenost. Pomaže nam da se suočimo sa životnim iskušenjima i da vodimo svoje postojanje. Uvek je tu da podstakne lucidnost i budnost građana. To nas podseća da zahtevamo solidarnost i slobodu.