Izabrane pesme (1964-1989) Oskara Daviča

Oskar Davičo

Uskoro, Poezija, Akcija 3 za 1399

"Udvoje mi šumimo kao rasklopljena školjka"

Unesite e-mail adresu:

Sasvim pouzdano, čitajući Daviča nemoguće je otrgnuti se utisku opisanom rečima njegovog nadrealističkog prijatelja Dušana Matića da ga vidimo kao ribara koji svakoga dana, ma kako bio raspoložen, oran ili mrzovoljan, ma kakvo bilo more reči, olujno ili bonaca, polazi i baca svoje mreže. Ako nesporazuma između književnoistorijskog razumevanja i vrednovanja povodom Daviča postoji, on se nalazi isključivo u odbijanju ovog pesnika da bude hladnokrvni i pedantni ubirač plodova koje je sam zasejao ili čije bi sadnice pozajmljivao od drugih, što je svakako bez mnogo truda mogao biti kanonizovan, s obzirom na to da je reč o pesniku koji je imao nepogrešivo čulo i neukrotivu maštu za pesničku upotrebu jezika udružene sa istančanim i prisnim poznavanjem jezika.

U pesničkim knjigama obuhvaćenim drugim delom Kontrastovog izbora poezije Oskara Daviča skoro se ništa ne duguje tradiciji i sećanju. Rečima pesnika, ovo su nepesme, nisu ispevane već poklonjeneone pevaju osećajnost još nepostojeću kao mogućnost daljeg očovečenja. On ih naziva još avionskim pesmama ili avioni – trake – transparenti jer ispunjavaju prazninu prostora što u svesti zauzimaju reči koje nas čine.

dr Bojan Marković

  • ISBN: 9788660362683
  • Broj strana: 194
  • Pismo: latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2024

Oskar Davičo
Oskar Davičo (Šabac, 18. januar 1909 — Beograd, 30. septembar 1989) bio je srpski i jugoslovenski pesnik i prozni pisac. Davičo je bio najmlađi pesnik u krugu nadrealista. Prema rečima istoričara književnosti Jovana Deretića, Davičo je svojim talentom, stvaralaštvom i širinom uticaja nadmašio sve ostale književnike nadrealiste. Jedini je dobitnik čak tri NIN-ove nagrade za najbolji roman, a objavio je uz brojnu esejistiku i romane nekih tridesetak poetskih zbirki, čime se ubraja u naše najproduktivnije pesnike.