Rezalište

Igor Štiks

Novi naslovi, Domaća književnost

Skida se prašina s kristalnih čaša, bira se vino, kokoš cvrči u pećnici... A onda, dok se juha još nije ni srknula... prošlost se strmoglavi poput otkazanih kočnica. U toj “staromodnoj” utopijskoj fešti resetiranja izgubljenog vremena, stiješnjenoj u jednoj noći, od sumraka do zore, događa se „Rezalište”, gusto pleteno od elemenata melodrame, političkog trilera i egzistencijalnog krika otuđenosti. Uhvatite se da doslovce izmaštavate vlastitu verziju Štiksove priče, svoje objašnjenje jet-lagovskog priviđenja. Na takav način partnerstva mogu nas potaknuti i povesti samo najveći pisci. Davor Špišić, „Jutarnji list”

Cena: 764,00 RSD 899,00 ušteda: 135,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Nekoliko godina, koliko je proteklo od objavljivanja prvog izdanja „Rezališta”, potvrđuju da kvalitetni književni tekstovi čine mogućim uvek nova ili drugačija čitanja. U društvu u čijem se javnom govoru sve jasnije pomalja potreba da se govori o traumama i posledicama obrazaca porodične dinamike, smisaoni i vrednosni potencijali „Rezališta” okidaju jasnije i zvonkije. Vešto se razvijajući okolo i unutar pitanja porodičnosti – njenih transgeneracijskih iridacija, njenih tenzija i mehanika rezova i kontinuiteta – „Rezalište” polazi od velikih i uvek preklapajućih tema ličnog identiteta i zajedništva, a završava se upravo u nama, prozivajući nas da iznova normiramo i kalibriramo sopstveni doživljaj sveta.

*

 

Štiks je konkretan i precizan pisac. Jezik je pročistio do te mjere da se nijedna riječ ne doima viškom i zna u kojoj mjeri otkrivati misli i namjere svojih naoko običnih, ali vrlo kompleksnih likova.

Magdalena Blažević, „Glif”

  • ISBN: 9788660361488
  • Broj strana: 128
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14
  • Godina izdanja: 2022

Igor Štiks
Igor Štiks (Sarajevo, 1977) je pisac i univerzitetski profesor. Objavio je nagrađivane romane „Dvorac u Romanji” (2000) i „Elijahova stolica” (2006), koji su do danas prevedeni na petnaest jezika, te „Rezalište” (2017) i „W” (2019). Predstava „Elijahova stolica”, u režiji Borisa Liješevića, osvojila je Grand Prix BITEF-a 2011. Liješević je kasnije režirao i njegove drame „Brašno u venama” i „Zrenjanin”. Kod Bloomsburyja objavljuje 2015. studiju „Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship”. Kourednik je zbornika „Citizenship after Yugoslavia” (2012), „Citizenship Rights” (2013) i „Welcome to the Desert of Post-socialism” (2015). Sa Srećkom Horvatom objavio je esej „Pravo na pobunu” (Fraktura, 2010), a nedavno je objavio knjige „Aktivistička estetika” (2021) i „The New Balkan Left: Struggles, Successes, Failures” (s Krunoslavom Stojakovićem, 2021). S Vladimirom Arsenijevićem uređuje ediciju „Zajednička čitaonica”. Štiks je i autor knjige pesama „Povijest poplave” (2008). Za svoj književni i javni rad dobio je francusko odlikovanje Vitez umetnosti i književnosti.