Ispod majice

Marija Ratković

Novi naslovi, Domaća književnost

U svom prvom romanu Marija Ratković uspeva da dekonstruiše čuveni bad girl arhetip, a da ne poklekne poznatim klišeima. Rezultat je smeo, ponekad surov roman koji otkriva istine koje svaku ženu tište ispod površine, a za koje mi, kao čitaoci, možda nismo dovoljno hrabri da nađemo reči. Srećom, dovoljno smo radoznali da ih čitamo. (Anja Paspalj)

Cena: 879,00 RSD 1.099,00 ušteda: 220,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Ispod majice je prvi roman Marije Ratković, roman kojim probija glavom kroz zid. Bol, uzbuđenje i želja za životom protkani su kroz taj udarac, prvi, uvek najteži. Marija piše jezikom koji govori, pa će onaj ko je poznaje čuti njen glas. Roman koji ljuti, izaziva, nadahnjuje i preispituje život onda kada mislimo da treba da prestane ili kada nikome nije do njega. Marija bezobrazno želi da živi onako kako ona želi, i iako smo imali prilike da je čitamo kroz mnogobrojne tekstove, taj bezobrazluk je ona sirova iskra genijalnog života koju ćete osetiti u ovom romanu.

Magda Janjić, novinarka i urednica

U svom prvom romanu Marija Ratković uspeva da dekonstruiše čuveni bad girl arhetip, a da ne poklekne poznatim klišeima. Rezultat je smeo, ponekad surov roman koji otkriva istine koje svaku ženu tište ispod površine, a za koje mi, kao čitaoci, možda nismo dovoljno hrabri da nađemo reči. Srećom, dovoljno smo radoznali da ih čitamo.

Anja Paspalj, urednica kulture magazina Elle

Najtalentovanija spisateljica u Srbiji najzad se upisala među književnice! Nakon što smo se godinama smejali i plakali na njene kolumne, novinske tekstove, scenarija, tvitove i delili ih kao pesme koje govore nešto što bismo hteli i mi, kad bismo imali hrabrosti, Marija Ratković od sebe pravi fikciju, kako bi rekla istinu o svetu i generaciji kojoj pripada. Tako nastaje uzbudljivo štivo, knjiga zbog koje se treperi, sanja, ne spava, o kojoj se razmišlja. Knjiga u koju je moguće zaljubiti se... i zaboraviti svet, da bismo ga bolje razumeli, nakon čitanja. Emotivna, čulna, zabavna i bolna, ovo je literarna žestina koja se čita na eks i od koje vam se vrti u glavi.

Minja Bogavac, dramaturškinja i pozorišna rediteljka

 • ISBN: 9788660361020
 • Broj strana: 360
 • Pismo: Latinica
 • Povez: Mek
 • Format: 20x14cm
 • Godina izdanja: 2020

Marija Ratković
Marija Ratković je publicistkinja, teoretičarka i aktivistkinja. Posle doktorskih studija na odseku Teorija umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, bavila se umetničkim i naučnim radom u oblasti kulture sećanja, biopolitike i forenzičke arhitekture. Od 2006. godine radi u oblastima kulture i medija. Pored dugogodišnjeg pisanja za Vice, Elle, Peščanik, piše za film, televiziju i pozorište. Narativni kratki film Punta Cana (2018, USA), posle uspeha na međunarodnim festivalima dobio je zlatno priznanje International Independent Film Awards u USA. Autorka je više dramatizacija, kratkih drama i scenarija. Dobitnica nekoliko priznanja za aktivizam i zaštitu ljudskih prava, laureatkinja nagrade “Laza K. Lazarević” za najbolju savremenu pripovetku 2020. godine. “Ispod majice” je njen prvi roman.

Komentari

 • Ispod majice

  29.11.2022.
  S ★★★★★

  Ova knjiga je odvratna. I muka mi je sto sam izgubila vreme citajuci je, jer nasilje je svuda, a knjige mi sluze da citam nesto lepo. Kupila sam knjigu jer me je Marija odusevila svojim stavom i stasom i kao feminiskinja i koliko je jedna od najboljih u borbi za prava zena kod nas. Medjutim vecinu knjige kao da je napisao prosecan zenomrzacki muskarac. Govori da su zene kurve, da je ona kurva, drugi je nazivaju kurvama, muskarac je zlostavlja u svakom obliku, gde je ovde feminizam? kako mlade devojke i momci koji citaju ovu knjigu mogu da ukapiraju da medjuljudjski odnosi ne treba ovako da izgledaju? ne, napomene od 2,5 strane su nista u odnosu na 350strana ...ja ne znam ni kako ovo da nazovem. Da, iskrena je i zato nam je svima neprijatno, i da uzbudljiva je bas zbog toga , ali nek mi neko stvarno odgovori, jer ja stvarno zelim da znam kako je ova knjiga napisana kroz navodnu ostru prizmu feminizma? ok za slobodno izrazavanje, pisanje o cemu god pozelis, ali problem je sto se ovo dovodi u vezu sa feminizmom. i opet, najgore, ovu knjigu jeste napisala feminiskinja. zbunjenost i razocarenje. ja cu mariju nastaviti da pratim na drustvenim mrezama, jer je stvarno divna, ali ozbiljno cu se raspitati o knjigama koje budem zelela da kupim u buducnosti, da se ne ponovi ova greska od koje sam htela da razlupam nesto nekoliko puta. i nadam se da ce ljudi sa sajta u duhu marijinog slobodnog izrazavanja takodje i objaviti ovaj komentar.

 • Ispod majice

  15.01.2022.
  Lee ★★★★★

  Odlicna knjiga....jasna, dobra recenica, zanimljiva tema i dobro pojasnjena razlika izmedju asocijalne i antisocijalne osobe.