Starac i more

Ernest Hemingvej

Svetska književnost, Klasici

U snazi vode i mora kriju se slabost i moć Hemingvejevih junaka, a u nestalnosti i nepredvidljivosti vodenog prostranstva njihova kob - Vladislava Gordić Petković

Cena: 719,00 RSD 899,00 ušteda: 180,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Preveo s engleskog: Danilo Lučić

Starac i more je verovatno najpoznatiji roman najpoznatijeg pisca na svetu. Priča o ribaru sa Kube koji se tokom tri dana bori sa silama prirode da preživi na otvorenom moru. Ali i sa svojom ljudskom naravi koja, sačinjena od slabosti, ponosa, strahova i svesti o svojoj krhkoj prirodi, može veoma lako postati i glavni protivnik u borbi za život.

Pred čitaocima je ponovo remek-delo neprolazne vrednosti koje jednostavnim, a živim, ubedljivim i majstorski izvedenim jezikom obrađuje temu hrabrosti da se iznađe lična pobeda u susretu sa očiglednim porazom. Potvrda za ovo je što je Starac i more jedan od samo devet romana koja je Nobelov komitet ikada eksplicitno naveo u svom obrazloženju za odluku o dodeljivanju najveće književne nagrade na svetu. Hemingvej nam je ovim delom ostavio kolosalni dokaz svog književnog genija i veličanstveni doprinos književnosti XX veka.

 • ISBN: 9788689203769
 • Broj strana: 108
 • Pismo: Latinica
 • Povez: Broš
 • Format: 20x14cm
 • Godina izdanja: 2018

Ernest Hemingvej
Ernest Hemingvej (1899 – 1961) jedan je od najcenjenijih američkih književnika XX veka. Pored pisanja, bavio se novinarstvom i bio izveštač u nekoliko ratova, što mu je pružilo izobilje građe za romane. Svrstava se u takozvanu „izgubljenu generaciju“ pisaca koji su stvarali između dva svetska rata. Postao je prepoznatljiv po svom književnom izrazu, tzv. žurnalističkom stilu, u kom je negovao sažetost i konciznost.Bio je strastveni lovac, pasionirani svetski putnik i veoma predan pisac, a prva dela objavio je u Parizu, sredinom dvadesetih godina XX veka. Za svoj rad dobio je najznačajnije nagrade i priznanja, od kojih se svakako ističu Pulicerova nagrada za roman Starac i more 1952. i Nobelova nagrada za književnost 1954. Ostala značajnija dela su mu: Sunce se ponovo rađa, Zbogom oružje, Snegovi Kilimandžara. Život je okončao samoubistvom iz lovačke puške u malom američkom gradu Kečumu.

Komentari

 • Starac i more

  24.10.2021.
  Valahiru ★★★★★

  "Čovek nije stvoren za poraz. Čovek može biti uništen, ali ne i poražen." Starac i more je remek-delo neprolazne vrednosti. Ako je niste čitali u srednjoj školi, poput mene koji sam je uspešno izbegao, preporučujem da je sada pročitate. Ovo je priča o Santjagu, koji se bori i prolazi kroz teška iskušenja i muke tokom trodnevne borbe za život na otvorenom moru. Ova knjiga sadrži puno poruka i motiva. Jedan od njih je i prijateljstvo. Prijateljstvo izmedju Santjaga i Manolina je jedno od najlepših. Pored toga, svedočimo borbi ribara za opstanak, koja simboliše čovekovu borbu. Kroz ovo delo sam se bezbroj puta upitao da li će stari ribar odustati. Zašto ne odustane? Kako je još uvek na nogama, živ i uporan? Šta ga to drži u borbi sa moćnom ribom? Zadivila me njegova istrajnost, posvećenost, ali i ta ljubav prema ribi koju poštuje, ali mora da ubije. To je zapravo i skrivena poruka koju Hemingvej šalje. Važnost da ne odustajemo, ne pokleknemo pred izazovima i teškoćama u životu. Svi se nekad nadjemo suočeni sa svojom "ribom", a tada treba da se setimo ovog dela. Borite se, bez obzira na ishod.