umetnost radosti (l arte della gioia)

Umetnost radosti (L Arte Della Gioia)

Golijarda Sapijenca

Ženski glas, Uskoro

"Umetnost radosti" čuveni je roman Golijarde Sapijence, završen još 1976, ali kojeg su izdavači odbijali zbog dužine (preko 700 stranica) i prikaza žene neobuzdane konvencionalnim moralom i tradicionalnim ženskim ulogama.

Unesite e-mail adresu:
U romanu se sve vrti oko lika Modeste: vitalne i neugodne žene, snažno nemoralne prema uobičajenom moralu. Sicilijanka u kojoj se stapaju telesnost i intelekt. Modesta je rođena u siromašnoj kući, ali je od početka svesna da je predodređena za život koji prevazilazi granice njenog sela. Još kao devojčica poslata je u manastir, a kasnije u plemićku kuću gde je, zahvaljujući svom talentu i inteligenciji, uspela da se preobrati u aristokratu brakom iz interesa. Sve to bez prestanka da zavodi muškarce i žene svih vrsta. Velikodušna prijateljica, ljubazna majka, senzualna ljubavnica: Modesta je žena sposobna da poremeti svako pravilo igre kako bi uživala u pravom zadovoljstvu, izazivajući patrijarhalnu, fašističku, mafijašku i opresivnu kulturu u kojoj živi. Umetnost radosti je skandalozno delo pisca. To je imaginarna autobiografija. To je avanturistički roman. To je i erotski, i politički i psihološki roman. Ukratko, to je neodredivi roman, koji osvaja i uznemirava.
  • Broj strana: 600
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Godina izdanja: 2023

Golijarda Sapijenca
Golijarda Sapijenca (1924-1996) bila je italijanska glumica i spisateljica. Rođena je 10. maja 1924. u Kataniji. Njena majka je bila Maria Guidice, istaknuti socijalista, njen otac Pepino Sapijenca, socijalistički advokat. Kao dete, Golijarda je reprodukovala filmove koje je gledala u bioskopu. Godine 1941. ona i njena majka otišle su u Rim, gde je bila na studijama teatra. Radila je kao glumica u filmovima i predstavama, ali se od 1958. fokusirala na pisanje. Njen čuveni roman "L’arte della gioia" ("Umetnost radosti") završen je 1976, ali su ga izdavači odbijali zbog dužine (preko 700 stranica) i prikaza žene neobuzdane konvencionalnim moralom i tradicionalnim ženskim ulogama. Prvi put ju je objavio njen suprug Anđelo Pelegrino nakon njene smrti.