Izabrane pesme Rastka Petrovića

Rastko Petrović

Poezija, Novi naslovi, Akcija 3 za 1399

Treba oljuštiti svaku misao do njenog prvobitnog razdraženja (iz eseja „Helioterapija afazije”)

Cena: 594,00 RSD 699,00 ušteda: 105,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Kada je dvadesetčetvorogodišnji Rastko Petrović objavio 1922. zbirku poezije Otkrovenje ona je u srpsku posleratnu liriku pala kao jeretička bomba i odjeknula kao divlja psovka, pobegla iz krvotoka grozničave prirode pesničkog bića koje je prošlo golgotu Velikog rata. U dvanaest intenzivnih i egzaltiranih poema i trinaestom, blasfemično-poetičkom kredu (Probuđena svest [Juda]), pesnik dopire do najdubljih ekstaza intrauterinskog života i traume rođenja, odnosno do najgrubljih telesnih senzacija psihičke realnosti.

Pustolovno lirsko ja koristi pobunjeni biološki zavičaj i oporost naturalističkog porekla, seizmofrafski beleži neurotične potrese tela i damare mišića, i transponuje te čudesne i apokaliptične kliktaje i prognoze na estetski plan upravo da bi odgonetnulo ne samo sopstveno biće već i tajnu bića svakog čoveka.

Ništa nije prirodnije nego ova knjiga, danas, u našoj književnosti”, pisao je Miloš Crnjanski, inače jedan od retkih koji je u ovoj himni telu prepoznao na vreme iskren glas bezbrojnih duša” i izuzetan stvaralački čin. Celokupni pesnički opus Rastka Petrovića gravitira oko Otkrovenja, pa je tako i u ovom izboru pesama sve okrenuto momentu kada je pesnik postao jedan od najagilnijih i najistaknutijih predstavnika avangarde u srpskoj poeziji

  • ISBN: 9788660361785
  • Broj strana: 156
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2022

Rastko Petrović
Rastko Petrović (1898–1949) bio je srpski pesnik, pripovedač, esejista, putopisac, slikar, diplomata, likovni i književni kritičar. Rođen je u uglednoj i cenjenoj beogradskoj porodici. U jeku balkanskih ratova prekida školovanje i kao nesvršeni gimnazijalac odlazi na front, prelazi Albaniju i odlazi u Francusku, gde završava obrazovni proces. U Parizu se upoznaje i druži sa mnogim pesnicima, slikarima. Godine 1921. objavljuje humoristički roman iz života starih Slovena "Burleska gospodina Peruna boga groma". Zbirka pesama "Otkrovenje" pojavljuje se godinu dana kasnije. Tokom cele te godine aktivno deluje u Beogradu zajedno sa brojnim piscima poput Milana Dedinca, Marka Ristića, Tina Ujevića i dr. Oktobra 1926. godine postavljen je za pisara u Ministarstvu inostranih dela u Poslanstvu pri Vatikanu kod Milana Rakića, što mu omogućava putovanja po Italiji, Španiji, Francuskoj, Turskoj i Africi. Stoga će, 1930. godine, Petrović objaviti veličanstveni putopis pod nazivom "Afrika". Godinu dana kasnije objavljuje i knjigu "Ljudi govore". Od 1935. diplomatski život ga odvodi u Ameriku gde i umire 1949. godine u Vašingtonu. Posthumno je objavljen njegov roman "Dan šesti" (1961) kao i brojna rukopisna poezija i proza.