Pet sa pet

Slobodan Ivanović

Poezija, Novi naslovi, Akcija 3 za 1399

Predstavljanje zbirke Slobodana Ivanovića PET SA PET - 31. marta u 18h, KC Grad

Cena: 594,00 RSD 699,00 ušteda: 105,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

"sa padine se kotrlja hiljadu žireva

na granici sa šumom postoji moja slobodna volja

ja pokušavam da joj pomognem

i ne dozvoljavam sebi da otkrijem plan"

 

Pesnički jezik Slobodana Ivanovića je beskompromisan u svom ludizmu, nemilosrdan u samilosti. Vi, koji ovo čitate, znajte da otvaranjem zbirke ulazite sa piscem u neizvesnu igru pročitanog i neodgonetljivog. Šta se sve skriva u horderski prebogatoj Ivanovićevoj slici? Možda sve, možda ništa. Važan je samo tok, stihovi gusti kao grad, u kojima pesnik umnožen u pet glasova bruji na malom prostoru. Kome nije jasno, neka oslušne bolje. To Slobodan Ivanović svojim pesničkim umećem rasklapa stvarnost u muziku.

Bojan Vasić

 

Navikli smo da u našoj savremenoj poeziji povremeno izađe knjiga koja je događaj. Pet sa pet incizijom u jeziku otvara žarište o kojem pesnici još nisu svedočili. Ivanovićeva knjiga je u prvom redu takvih izuzetnih knjiga, događajna! Ona je poemična i skrupulozna vizija koja zbori jezik što je prošao kroz jezički eksperiment i vratio se kao oslobođena pesma ili storija. Ispričana je priča koja dubi u jednu petougaonu tačku od likova koji se zovu Vajsmit, Meri, Reka, Tomica i Klajv. Ko su oni i šta je u njima neiskazivo, a ipak sirovom materijalnošću jezika kazano, pa nas posve ljudski melje?

Bojan Marković

 

Slobodanova nova zbirka poezije suptilno nastavlja svet razvijen i tvoren u Osobinama, zaoštravajući odnos prema jeziku multiplikacijom „junaka” koji su u sukobu ali i međusobnom sadejstvu. Poetski dijalog i obraćanje, lišeno sramežljivosti ili zazora čine ovu zbirku ne raspričanom, već uverljivom i duboko uronjenom u stvarnost.

Ana Marija Grbić

  • ISBN: 9788660361853
  • Broj strana: 82
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2023

Slobodan Ivanović
Slobodan Ivanović rođen je 1988. u Nikšiću. Objavio je dve knjige pesama: "Adresa sna" (Plužine, 2010) i "Osobine" (Beograd, 2014). Jedan je od organizatora čitanja poezije ARGH u Beogradu. Pesme su mu prevođene na slovenački i ruski jezik. Uvršten je u antologije "Van kutije" (Podgorica, 2009), "IDIOT Balkan 1 i 2" (Ljubljana 2014 i 2015), "Meko tkivo" (Zagreb, 2015), "Černogorcy : 8 + 11 + 1 + 9" (Cetinje, 2015), "Čiji grad : književni protest" (Beograd, 2016). Pesme su mu takođe prisutne u periodici i na brojnim internet portalima. Muzičar je i polu-kompozitor. Živi i radi u Beogradu, gde prevodi s francuskog i engleskog jezika kao član UKPS.