Sabrane pesme Judite Šalgo

Judita Šalgo

Poezija, Akcija 3 za 1399

U nešto većem vremenskom rasponu izlaze tri pesničke knjige Judite Šalgo: prva zbirka, "Obalom", objavljena je 1962. godine, druga – "67 minuta naglas" tek 1980, dok treća i poslednja zbirka – "Život na stolu", 1986. godine. Sve tri zbirke demonstriraju različite poetičke postupke i širok dijapazon mogućnosti artikulisanja teksta i  varijacije pesničkih postupaka od neoavangardnih poigravanja, performativne poezije, hibridnih formi, sve do stabilnije i smirenije oblikovanih koncepata (meta)poetskog izražavanja.

Cena: 559,00 RSD 699,00 ušteda: 140,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Pesnikinja, pripovedačica, prevoditeljka i esejistkinja, Judita Šalgo oglašava se prvim književnim ostvarenjima sedamdesetih godina dvadesetog veka, na novosadskoj književnoj sceni. U nešto većem vremenskom rasponu izlaze tri pesničke knjige Judite Šalgo: prva zbirka, Obalom, objavljena je 1962. godine, druga – 67 minuta naglas tek 1980, dok treća i poslednja zbirka – Život na stolu, 1986. godine. Sve tri zbirke demonstriraju različite poetičke postupke i širok dijapazon mogućnosti artikulisanja teksta i varijacije pesničkih postupaka od neoavangardnih poigravanja, performativne poezije, hibridnih formi, sve do stabilnije i smirenije oblikovanih koncepata (meta)poetskog izražavanja.

Žanrovski otvorena, naklonjena naučnom, publicističkom i administrativnom diksursu, Šalgo je radikalnim poetičkim praksama ne samo podrivala tradicionalni poetski govor već i proširivala književno polje, koketirajući sa transmedijalnošću i čistim eksperimentom. Svoje radove nazivala je „poetsko-proznim, hibridnim, plakatskim, sve u svemu moderni/stičkim“, a bolje od bilo kog kritičarskog glasa, o jezičkoj samodovoljnosti njene poezije progovaraju upravo te tekstualne partiture, „te lake male naprave za natezanje smisla“ koje „jeziku prepuštaju prvenstvo“.

  • ISBN: 9788660362355
  • Broj strana: 144
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2023

Judita Šalgo
Judita Šalgo (1941-1996) bila je jugoslovenska i vojvođanska spisateljica (pesnikinja i pripovedačica). Pisala je i eseje i prevodila sa engleskog i mađarskog jezika. Studije završava u Beogradu, na Opštoj kniževnosti, 1966. a onda se vraća se u Novi Sad i udaje za Zorana Mirkovića 1967. Bila je urednica Tribine mladih (jednog od centara tadašnje eksperimentalne umetničke scene), a kasnije urednica Matice srpske. Sa obe pozicije smenjena je, najverovatnije iz političkih razloga. Umrla je od raka, 1996. u Novom Sadu.