Izabrane pesme Federika Garsija Lorke

Federiko Garsija Lorka

Poezija, Novi naslovi, Akcija 3 za 1399

Doći će otrovni gušteri / da ujedaju ljude koji sanjaju / i ko pobegne, slomljena srca, / srešće na uglovima ulica / neverovatno mirnog krokodila / pod blagim protestom zvezda.

Cena: 559,00 RSD 699,00 ušteda: 140,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Ovaj izbor pesama Federika Garsije Lorke, urađen na 125. godišnjicu rođenja najuticajnijeg španskog pesnika 20. veka, otvara njegova druga poetska zbirka, romantično raspevana, tugaljiva i impresionistička – Knjiga pesama, koja je osobena po dubokom osećaju za krajolik i rodno tle, muzikalnosti stiha, slikovitosti i inventivnosti metafora. Sledi Poema o kante hondu, zbirka kompoziciono kratkih pesama, koje ne poštuju stroge metričke i strukturalne zakone teksta andaluzijske narodne lirike, ali koje bez obzira na to, svojim slikama i simbolikom, odaju pesnički doživljenu dušu Andaluzije.

Nakon Prvih pesama i Pesama, koje objedinjuju poeziju pisanu od 1921. do 1924. godine, gde su večite teme vremena i smrti uokvirene gradskim i lunarnim pejzažima, izborom je obuhvaćena i najzrelija pesnikova faza. Najpoznatija zbirka, Ciganski romansero, udružujući lirske, dramske i narodne elemente pesničkog izraza, kroz 18 romansa i balada peva o iskonskim strastima, verovanjima i slepom predavanju sudbini andaluzijskih Cigana te njihovoj moralnoj nekompatibilnosti sa buržoaskim društvom.

Zbirka Pesnik u Njujorku, slobodnim stihom i nadrealističkom optikom, donosi viziju Njujorka kao puste i košmarne sile, ukazujući na razornu snagu i nehumanost mehanizacije i potrošačkog društva. Lorkina naklonost manjinskim grupama ovde je produbljena mitskim predstavama crnog čoveka i Jevrejina. Izbor zatvaraju elegija Plač za Ignasijom Sanćesom Mehijasom, neodoljivi omaž seviljskom toreadoru i pesnikovom prijatelju, zatim Šest galjeških pesama, pisanih na galicijskom dijalektu, kao i Tamaritski divan, zbirka gazela i kasida, pesama o gorkim ljubavnim iskustvima ogrnutih orijentalnom atmosferom.

 

 

  • ISBN: 9788660361884
  • Broj strana: 170
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2023

Federiko Garsija Lorka
Federiko Garsija Lorka (1898—1936) bio je španski pesnik, dramaturg i pozorišni reditelj. Studirao je književnost, slikarstvo i muziku, što je kasnije došlo do izražaja u njegovom bavljenju scenskom umetnošću tj. dramom. Putovao je širom Španije, ali je posetio i američki kontinent, gde je upoznao razornu snagu potrošačkog društva. Muziku je učio od čuvenog Manuela de Falje, a sam je skupljao i harmonizovao narodne napeve. Iako je Lorka započeo bavljenje poezijom u doba španskog ultraizma i kreacionizma, njegov cilj nije bio pesnički eksperiment i moda trenutka. Na originalan način, pesnik je spojio svoj umetnički talenat i iskustvo avangarde sa nacionalnom, odnosno lokalnom tradicijom Andaluzije. Prijateljstvo sa Luisom Bunjuelom i Salvadorom Dalijem uticalo je i na njegov izraz. Uz čuvene balade i romanse iz "Ciganskog romansera" (1928) i potresnu zbirku "Pesnik u Njujorku" (1940), naročito se ističu njegove drame "Krvava svadba" (1933) i "Dom Bernarda Albe" (1936). Iako se Lorka nije aktivno bavio politikom, u avgustu 1936, za vreme Španskog građanskog rata, bio je uhvaćen i streljan. Njegovi posmrtni ostaci i grobno mesto, uprkos brojnim potragama, još uvek nisu pronađeni.