Izabrane pesme Jovana Dučića

Jovan Dučić

Poezija, Novi naslovi, Akcija 3 za 1399

Je li ovo ljubav, ili bolna jedna / Potreba da ljubim? Ova želja plava / Je li želja srca moćnoga i čedna? / Ili napor duše koja malaksava?

Cena: 594,00 RSD 699,00 ušteda: 105,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Jovan Dučić, majstor reči i visokog stila, jedan je od malobrojnih u Panteonu srpske književnosti koji je uspeo da uhvati one suptilne veze koje vezuju dušu čoveka sa dušom stvari. „Mirna kao mramor, hladna kao sena“, obavijena „pramenom tajanstvene magle“, njegova poezija ima evropski karakter i stav, a predstavlja svojevrsnu metafizika osećanja, podignutu na složenom odnosu prema Bogu, Ljubavi i Smrti. Otmenost i sklad njegovog stiha, istančavanje krajnosti, oštrovidost unutrašnjeg oka, odbacivanje banalnosti svakodnevice, ali i neposrednosti i jasnosti, omogućili su mu da dosegne „visoke planine smrti” i „hladna jezera mirа“ kako bi postavio to suštinsko i suštastveno pitanje srpskog modernističkog pesništva – „ko čeka na međi?“.

Ovo izdanje Dučićevih pesama delimično izneverava hronologiju nastanka i objavljivanja autorskih zbirki, oslanjajući se prevashodno na kompoziciju koju im je pesnik dodelio prilikom priređivanja sopstvenih Sabranih dela (1929-1930). Pesnikove intervencije, odbacivanje ranih pesama, prekrajanja, senčenja, uokviravanja, sa ambicijom da se dostigne savršenstvo forme, ne samo da su učinila da četiri knjige poezije dobiju karakter četiri pevanja, četiri stava pesničke simfonije, već su nam omogućila praćenje jedne poetske biografije, evoluciju „pesnika strašne međe” na putu od deskriptivnog izraza mladićke lirike, prepune magle i senki, šumova i zvukova, ka tananoj poeziji simbola.

  • ISBN: 9788660361709
  • Broj strana: 160
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Godina izdanja: 2022

Jovan Dučić
Jovan Dučić (1874-1943) bio je srpski i jugoslovenski pisac iz Trebinja, akademik i jedan od najznačajnijih liričara srpskog modernizma. Završio je prava na Univerzitetu u Ženevi i postao prvi jugoslovenski diplomata sa titulom ambasadora. Bio je dopisni član Srpske kraljevske akademije, a službovao je kao sekretar, ataše i poslanik u Rimu, Atini, Carigradu, Sofiji, Madridu, Kairu. Zajedno sa Aleksom Šantićem i Svetozarom Ćorovićem osniva književni časopis „Zora“ u kojem je bio i glavni urednik. Objavljivao je prevode sa nemačkog i francuskog, ali i eseje, putopise i rasprave o knjigama, slikama i aktuelnim svetskim dešavanjima. Prvu poetsku zbirku "Pjesme" objavljuje 1901. godine u izdanju mostarske „Zore“, a kasnije slede i nešto zrelije "Plave legende" (SKZ, 1908) i "Pesme" (SKZ, 1908. i S.B. Cvijanović, 1911). Od 1929. do 1932. pesnik priređuje sabrana dela u kojima deli pesme po ciklusima i pridodaje im "Gradove i himere" te "Blago cara Radovana". Poslednju zbirku "Lirika" objavio je 1943 u Pitsburgu, gde je ubrzo i umro od upale pluća. Njegova poslednja želja bila je da bude sahranjen u Trebinju, što je ostvareno 22. oktobra 2000. godine.