Izabrane pesme Rajnera Marije Rilkea

Rajner Marija Rilke

Poezija, Novi naslovi, Akcija 3 za 1399

Rajner Marija Rilke je jedan od najintenzivnijih nemačkih liričara, jedinstven u svojim nastojanjima da, oživljavanjem reči do misaone slikovnosti, pomiri lepotu i patnju, život i smrt; filozof samoće, prepun „hrabrosti za večnost”, koji je stvarao u smiraj evropske dekadencije, sa verom u iskupljujuću moć poezije.

Cena: 594,00 RSD 699,00 ušteda: 105,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Rilke, pojavivši se u tom najgnjilijem splinu, u polusvjetlu građanske i prilično site lirike, oslonjen s jedne strane o stvarnost naturalizma, suviše tankoćutan i živčano istančan, a da se sve to mnogoliko i šareno književno talasanje ne bi odražavalo u njegovom pisanju, stoji u predvečerje grimiznog evropskog požara, kao lice blijedog i uznemirenog neurastenika, koji naslućuje agoniju, a bespomoćan je da se makne.

  • Miroslav Krleža

 

Rajner Marija Rilke je jedan od najintenzivnijih nemačkih liričara, jedinstven u svojim nastojanjima da, oživljavanjem reči do misaone slikovnosti, pomiri lepotu i patnju, život i smrt; filozof samoće, prepun „hrabrosti za večnost”, koji je stvarao u smiraj evropske dekadencije, sa verom u iskupljujuću moć poezije. Prezirući tradicionalnije oblike pobožnosti, koji samo „prihvataju Boga kao datu činjenicu”, sažimajući germansko i slovensko iskustvo svojim panteizmom, smatrao je da su ljudi „beskrajno udaljeni jedni od drugih” i pevao o Bogu koji nije prvi uzrok kosmičkih procesa, već konačni rezultat unutrašnje potrage usamljenog subjekta.

Ovaj hronološki izbor pesama kreće se od prvih mutnih lirskih naslućivanja u talogu lične nemoći i plača nad ništavilom prolaznosti, zalazi u prostore radikalne skepse i postepenog otkrivanja ćorsokaka u objektivnoj poeziji i egzistencijalnom materijalizmu, i strpljivo vas vodi do vrhunca ne samo Rilkeovog nego i evropskog pesništva – Devinskih elegija i Soneta posvećenih Orfeju, gde se pesnik zatvorio u krug nadstvarne gotike, pune apokaliptičnog straha pred zemaljskim zbivanjem, i klečeći, pun mračne vedrine, zazivao spasonosnog anđela.

 

Ko bi, da kriknem, ko bi me čuo iz četa

anđeoskih? Pa čak i da me nenadno

privine neki na srce: iščileo ja bih

od njegovog snažnijeg bića. Jer šta je lepota

ako ne sam početak strašnoga, koji smo taman

još kadri da podnesemo, pa mu se tolʼko

divimo samo zato što s nehajnim prezirom neće

da nas razori. Svaki je anđeo strašan.

 

  • ISBN: 9788660361921
  • Broj strana: 230
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2023

Rajner Marija Rilke
Rajner Marija Rilke (1875–1926) jedan je od najvećih nemačkih pesnika. Na očev zahtev, išao je u nižu vojnu realku u Sankt Peltenu. Povučen i tih, nije uspevao da se prilagodi pitomačkom vojničkom životu, premda su mu u zavodu dopuštali da se bavi i književnošću. Ubrzo se preselio u Linc, gde je pohađao Trgovačku akademiju. Pošto je privatno položio maturu, studirao je istoriju umetnosti, književnost i filozofiju u Pragu, Minhenu i Berlinu. Njegov život karakterišu česta putovanja (Rusija, Francuska, Italija, Danska, Švedska, Belgija, Egipat, Španija, Švajcarska) i poznanstva sa umetnicima tog vremena. Prevodio je s francuskog (Valeri, Malarme, Bodler, Žid), engleskog (E. Baret Brauning) i italijanskog (Mikelanđelo). Autor je monografija (Vorpsvede, Ogist Roden), pripovetki, romana "Zapisi Maltea Lauridsa Brigea" i velikog broja pisama, među kojima su najznačajnija autopoetička "Pisma mladom pesniku". Ipak, glavnicu njegove književne zaostavštine čini moderna, filozofsko-meditativna lirika. Među Rilkeova najbolja ostvarenja ubrajaju se zbirke pesama: "Časlovac", "Knjiga slika", "Nove pesme," "Devinske elegije" i "Soneti posvećeni Orfeju".