Sedam lirskih krugova

Momčilo Nastasijević

Poezija, Novi naslovi, Akcija 3 za 1399

Da l’ napiti se vina? / Ili od zračna nedira / u zlatnu maglu da presahnemo / za nove zlatne oblake?

Cena: 594,00 RSD 699,00 ušteda: 105,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

U periodu brojnih avangardnih struja i manifesta, jezičko-stilskih inovacija, radikalnog otklona od tradicije između dva rata, Momčilo Na- stasijević stoji, usamljen i suveren, sa svojim poetskim misticizmom, destilovanim iz „maternje melodije“, i daje stvaralački legitimitet čitavom nizu novih književnih postupaka. Za života, pesnik je objavio jednu poetsku zbirku, pod naslovom Pet lirskih krugova („Jutarnje”, „Večernje”, „Bdenja”, „Gluhote”, „Reči u kamenu”), a naknadno su u njegovim ru- kopisima pronađena još dva završena ciklusa („Magnovenja”, „Odjeci”), koji su pridodati posthumno priređenim Celokupnim delima.

Leksički, u njegovim lirskim krugovima oseća se težina tradicije, pradrevnost, primordijalno jezičko stanje koje je pesnik izvlačio iz „iskon-mora”; morfološki, postoji tendencija da se reč učini lapidarnom, da se vrati korenu, da se zatvori u sopstvenu zvučnost; sintaksički, te reči, isceđene iz suve drenovine srpskog jezičkog bića, smeštaju se u nove sklopove, u nikad ranije uspostavljene kontekste, čime pesnik ne samo da revitalizuje ono što je bilo, već i doslućuje ono neizgovoreno.

Njegova neosimbolistička zaokupljenost muzikom i neizrecivim ukršta se s ekspresionističkom težnjom k neposrednom i praiskonskom, u nameri da rečima oiviči „već preneti treptaj od duha duhu”. Mračni erotizam i radosno opelo ove zbirke tu je „da prožme, a ne samo da dodirne” čitaoca, od koga pesnik traži jedino da „bez trunke uticaja posrednika, dugim i neposrednim primanjem pronađe prema njoj lični ugao najmanje otpornosti.”

  • ISBN: 9788660361747
  • Broj strana: 128
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2023

Momčilo Nastasijević
Momčilo Nastasijević (1894-1938) bio je srpski pesnik i dramski pisac, koji je pripadao modernim tendencijama u srpskom pesništvu između dva rata. Rođen je u Gornjem Milanovcu, gde je i započeo školovanje. Posle rata, cela porodica se preselila u Beograd, a Momčilo je u krugu pesnika i prijatelja zainteresovanih za umetnost završavao studije francuskog jezika i književnosti. Godine 1923. proveo je leto u Parizu, pomoću ferijalne stipendije. Po završenim studijama, radio je u Beogradu kao gimnazijski profesor. Sa objavljivanjem svojih dela počeo je kasnije nego njegovi generacijski drugovi, Rastko Petrović i Miloš Crnjanski. Godine 1927. debitovao je dramom "Međuluško blago", koja sadrži splet tema iz naše narodne bajke, sa nepotpunim okvirom seoske priče. Iste godine objavio je i zbirku priča "Iz tamnog vilajeta". Nakon nekoliko muzičkih drama, godine 1932. objavio je svoju prvu pesničku zbirku "Pet lirskih krugova", koja je odjeknula tek u užim čitalačkim krugovima. Nastasijević je preminuo 1938. godine od posledica tuberkuloze. Najbliži prijatelji posthumno su mu priredili celokupna dela.