Zapažanja

Natali Kentan

Poezija, Akcija 3 za 1399

"Ponekad, kad hoću da se nalaktim na ivicu stola, lakat mi sklizne u prazno."

Cena: 559,00 RSD 699,00 ušteda: 140,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Preveo s francuskog: Bojan Savić Ostojić

Natali Kentan opaža i piše onako kako Natali Kentan opaža i piše. Koliko god to zvučalo tautološki uravnoteženo i neporecivo, istovremeno nije potpuno održivo, baš zato što uočavanja očiglednosti, njihovo sveopšte važenje koje je gotovo prevodivo u formule prirodnih nauka, obezličavaju i brišu onoga koji zapaža. Očitosti su belodane. Svakome se daju, shodno tome svako može da ih vidi, a kad ih već svako vidi, izgleda da ih više niko ne primećuje. Posmatrati na način na koji to čini Natali Kentan znači biti u stalnoj pozornosti, ne previđati i, najzad, ne tretirati naivno logiku stvarnosti i sva ona sistemska ponavljanja na kojima se stvarnost temelji. Primećeno, u prvu ruku samim tim što je primećeno, raskida sa automatizmom, izuzima se iz doslovnosti i tako postaje bespovratno očuđeno i neponovljivo: pravo opažajno otkriće. Trebalo bi ga još „samo“ prikladno pribeležiti a da se ne preobraze delikatna čistota zapažanja i humorna jednostavnost koja iz nje proističe. Zato Natali Kentan ne opaža i ne piše kao svako, nego baš onako kako Natali Kentan treba i mora da opaža i piše.

Momčilo Žunić

 

Zapažanja Natali Kentan su knjiga temeljne neusamljenosti, gde je svet uistinu dom. Odomaćivanje nije isto što i pripitomljavanje, ali obitavalište nam se može otvoriti samo ako se mi otvorimo njemu. Upravo su na tom odnosu Zapažanja zasnovana: na autorskom biću koje ne beži od sagovorništva sa svetom kroz kristalizaciju utisaka. Uspostavivši neizrečeni sporazum sa neposrednim životnim prostorom, uz otklon od metafizike i pouke, Kentan lucidno, precizno i duhovito uprizoruje ono što je toliko blisko i svakodnevno da stalno izmiče. Okruženje tako postaje scena za promišljanje o neobičnosti običnosti, za lov na neeksplozivne epifanije i naizgled sitne darove percepcije koji nagrađuju sve tragaoce za tihim, suštinskim, pa i preobražujućim prepoznavanjima.

Uroš Đurković

  • ISBN: 9788660362188
  • Broj strana: 64
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2023

Natali Kentan
„Zovem se Nathalie Quintane / Hello my name is Na-tha-lie-quin-ta-ne / rođena sam 8-3-64 / I was born in 1964 in Paris, France / živim u Dinj-le-Benu / I live in the south near the Côte d'Azur / često pišem jednostavne rečenice / my style is simple, but sometimes complicated / prve tekstove sam objavila u časopisima / I published my poems in avant-gardists, or less avant-gardists, reviews / priređujem čitanja u bibliotekama ili javnim salama / I can read on my lips or in my head if you want.“ (autorkina beleška) Godine 1993, zajedno sa Stefanom Berarom i Kristofom Tarkosom osniva RR, časopis koji parodira tekstove i manire savremene poezije. Objavljene knjige: Remarques, Cheyne, 1997, Chaussure, POL, 1997, Jeanne Darc, POL, 1998, Début, POL, 1999 Mortinsteinck, POL, 1999, Saint-Tropez – Une Américaine, POL, 2001, Formage, POL, 2003, Les Quasi-Monténégrins, POL, 2003 , Antonia Bellivetti, POL, 2004, L'Année de l'Algérie, Inventaire-Invention, 2004, Cavale, POL, 2006, Une oreille de chien, 2007, Grand ensemble, POL, 2008.