Izabrane pesme Elze Lasker Šiler

Elze Lasker Šiler

Poezija, Novi naslovi, Akcija 3 za 1399

"U vreme kada je to postalo teško i retko ili nepodnošljivo i konvencionalno, Elze Lasker Šiler je ljubavnu pesmu još jednom dovela do velike lepote." (Fric Martini)

Cena: 559,00 RSD 699,00 ušteda: 140,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

U vreme kada je to postalo teško i retko ili nepodnošljivo i konvencionalno, Elze Lasker Šiler je ljubavnu pesmu još jednom dovela do velike lepote.

  • Fric Martini

 

Čak i ako osporimo subjektivni i pristrasni stav Gotfrida Bena da je reč o najvećoj pesnikinji koju je Nemačka ikada imala”, ipak ne možemo skrajnuti uticaj koji je Elze Lasker Šiler imala na kulturnu klimu prve polovine 20. veka u Nemačkoj i na ekspresionizam uopšte, kako svojom pojavom tako i pesničkim glasom. Slobodna u pogledu spoljašnjih pravila pesničke forme, čime su njena dela postigla veću unutrašnju koncentraciju, uvek nepokolebljivo obrečena samoj sebi, neprijateljski nastrojena prema svemu što je sito, pouzdano, ljubazno, bila je kadra da izražava strasna osećanja, a da pritom ne skida veo i ne otkriva onu tajnu koja je čini suštinski posebnom.

Ovaj izbor pesama prati postepeni upliv snažnog erosa iz rajnskog zavičaja Elze Lasker Šiler u bogatu venu fantazije i egzotične simbolike drevnog istočnjačkog sveta, kao i literarno kretanje između patosa i ekstaze, jevrejske religioznosti i savremene nemačke duhovnosti. Na tom putu ka otkrivanju porekla i korena, pod senkom teških istorijskih okolnosti, pesnikinja je stvorila svojevrstan androgini alter ego – Jusufa, princa od Tebe. Mada Jusuf evocira prisustvo biblijskog Josifa, čoveka koji je spojio snove, lutalaštvo i stvarnost nevinog dečaka, koji je otet iz svoje kuće i svoje kulture, za Lasker Šiler je bio više od evokacije, više od književnog lika i apstraktnog estetsko-filozofskog principa – bio je neodvojivi deo njenog identiteta.

 

Noću nespokojno lebdim na nebu

i ne tamnim od sna.

 

Oko mog srca lepršaju snovi

i hoće slast.

 

Imam sve same šiljke na ivicama,

samo ti piješ zlato nepovreden.

  • ISBN: 9788660361938
  • Broj strana: 86
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2023

Elze Lasker Šiler
Elze Lasker Šiler (1869–1945) bila je nemačko-jevrejska pesnikinja, dramska spisateljica i jedna od malobrojnih žena koje su bile povezane sa ekspresionističkim pokretom. Od malena je smatrana čudom od deteta jer je umela da čita i piše sa četiri godine. Bila je poznata po svom boemskom načinu života u Berlinu i aktivno je učestvovala u kreiranju kulturne klime početkom 20. veka. Uprkos osvajanju Klajstove nagrade 1932. godine, kao Jevrejka je bila fizički maltretirana od strane nacista, što je vodilo emigraciji i konačnom preseljenju u Jerusalim. Godine 1938. oduzeto joj je nemačko državljanstvo, a izbijanje Drugog svetskog rata sprečilo je njen povratak u Evropu. Lasker Šiler iza sebe je ostavila nekoliko tomova poezije, tri drame, mnogo kratkih priča i eseja, dok bogata epistolarna građa svedoči o njenoj angažovanosti i godinama borbe za glas malog čoveka. Tokom života pesme su joj objavljivane u raznim časopisima, među kojima su "Der Sturm" i književni časopis Karla Krausa "Die Fackel". Objavila je i mnoge antologije poezije, od kojih je neke i sama ilustrovala. Godine 1944. zdravlje joj se pogoršalo. Doživela je srčani udar 16. januara 1944. godine, a četiri dana kasnije preminula je u Jerusalimu. Sahranjena je na Maslinovoj gori.