Manastir

Goran Korunović

Poezija, Novi naslovi, Akcija 3 za 1399

"Ko se na zmajeve oči sledeći bude uspinjao, videće da kao zvezda ostavljena iz doline svetlim"

Cena: 594,00 RSD 699,00 ušteda: 105,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Upustiti se u književni svet Korunovićevog Manastira znači imati smelosti za neposredan susret sa onim strašnim silama i blagim svetlostima kojih se savremeni čovek odrekao, a stvarnost u svom okrilju nije uspela da zadrži. Obrevši se između nekakve „neutešne pomračine” što se spušta na portu i Bogorodice koja, zapaljenog srca, „istrajava u svojoj poseti”, čitalac ne može ni da pretpostavi s čime bi se u narednom koraku mogao susresti. Sve što mu, od stranice do stranice, iskrsava pred očima ne dozvoljava mu da knjigu, a ni oči, zaklopi. Govoreći o bićima koja čeznu da progovore kako bi se spasila, i bićima koja žele da iščeznu ne bi li se oslobodila, autor ispituje prirodu tuge i traga za izvorima ljudske klonulosti. Put koji prethodi ulasku u začudnu lirsku viziju Manastira razotkriva se kao staza varki, dok ono što nastupa s druge strane raskriljenih dveri ne liči toliko ni na stari svet, ni na buduće vreme, već pre svega na novo buđenje. Hoću li se zgroziti, uplašiti i skameniti kad se preda mnom u svojoj slavi i lepoti pojavi ono čega – van snova i priviđenja – ne bi smelo biti? Ili ću prigrliti tog nadstvarnog stranca – koji je čas svetlost, čas stub mraka – prisno kao brata? Korunovićeve pesme i priče nam ne nude odgovore, već prodornom snagom lirske imaginacije dotiču u nama duboko zapretena mesta na kojima odgovori već postoje.

dr Nemanja Karović

 

U sloju mnogo dubljem od zazivanja i pukog referisanja, nova knjiga Gorana Korunovića je univerzalni, prostorom i vremenom neuslovljeni, mitotvorački govor o čoveku i njegovom svetu. A kako su, kada se ogole, i taj svet i čovek, kao i sam mit, sve strašniji što se u njih dublje zadire, osećajnost i atmosfera ove žanrovski neopterećene zbirke su uvek na ivici košmara, suptilno jezoviti, a jezik, iako odmeren, oslobođen jednoznačnosti i unapred zadatih slika. Umesto toga, između svakog od ovih bajkolikih zapisa, Manastir se u čitanju uspostavlja kao želja da se za svakoga pronađe mesto po meri njegove samoće, mesto koje može postati sklonište.

Ognjen Aksentijević

  • ISBN: 9788660362140
  • Broj strana: 146
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2023

Goran Korunović
Goran Korunović (1978, Jagodina) je pesnik i docent na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio je knjige: Gostoprimstva (2011, poezija), Reka kaiševa (2012, poezija), Literatura i opasnost (2013, komparativni ogledi), Crvena planeta (2014, poezija).