Sabrane pesme Branka Ve Poljanskog

Branko Ve Poljanski

Novi naslovi, Akcija 3 za 1399, Poezija

"Stvarao sam da uništim. Uništavao sam da stvaram!"

Cena: 594,00 RSD 699,00 ušteda: 105,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Kao nekakav terazijski bitnik pre bitnika, sa srcem liričara i bez dlaka na jeziku, i naivan i oduševljen, neizlečivo bolećiv i gotov na svađu sa Beogradom, ali i sa zemljskom planetom, sa čitavim kosmosom, on je sanjao, kao njegov „junak” Nikifor Morton iz knjige 77 samoubica, nekakvu „plastiku duševnosti, i razbijao glavu kako da digne zemaljsku loptu u vazduh.

Radomir Konstantinović

Od dadaista je preuzeo parole, tipografske maštarije i poetiziranje kolokvijalnog govora mase i ulice, od futurista zaokupljenost tehnikom, sadašnjošću i neposrednom okolinom, od ruskih avangardista zaumnost, od nadrealista automatsko pisanje i socijalni bunt, od ekspresionista kinetizam i potrebu da u opštem ništavilu pronađe i označi tačku smisla na koju može računati umetnička potreba. Pa ipak, svi ovi uticaji i postupci pervertirani su u poeziji zenitiste Branka Ve Poljanskog, izvrnuti na svoje naličje (samo)negacijom i ironijskim otklonom lirskog subjekta.

„Cinik od neizmerne pradobrote”, kako je samog sebe krstio, sanjao je raspad uma, razaranje sintakse i balkanizaciju Evrope, tražio snagu u najprimitivnijoj elementarnosti, antilirizmu i dobro tempiranim paradoksima, i za svega nekoliko godina došao do vrhunca spontanog pesničkog govora, očišćenog od kulturalnih i književnih naslaga.

  • ISBN: 9788660362515
  • Broj strana: 142
  • Pismo: latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2024

Branko Ve Poljanski
Branko Ve Polanski (Sošice, Austrougarska 1897 — Pariz, 1947), zapravo je pseudonim Branislava Micića, srpskog književnika i slikara. Sa bratom Ljubomirom Micićem započeo je srpski avangardni pokret zenitizam koji se okupljao oko časopisa "Zenit". Svoje crteže i slike izlagao je po Francuskoj na brojnim izložbama. Autor je brojnih tekstova, crteža, kao i tri zbirke poezije: "Tumbe", "Crveni petao" i "Panika pod suncem", kao i romana "77 samoubistva".