Sabrane pesme Milana Rakića

Milan Rakić

Poezija, Novi naslovi, Akcija 3 za 1399

"Sa Rakićem sam postao svesrdnim prijateljem već u prvom susretu, sa prvim pogledom, sa prvim stiskom ruke. Uostalom, sa Rakićem nije ni bilo mogućno drukče. On je bio napravljen od jednog komada, sav prav, neposredan, integralan, sav zatvorena linija. Ničeg napolovičnog, uslovnog, konvencionalnog. […] Njegova blagost karaktera, koju su drugi isticali, bila je, naprotiv, sva u sigurnosti, preciznosti, izdržanoj posebnosti, kao i njegove strofe." (J. Dučić)

Cena: 559,00 RSD 699,00 ušteda: 140,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Iako iz perspektive avangardnih liričara smatran tradicionalnim pesnikom stroge forme, Milan Rakić u srpsku poeziju unosi niz inovacija, ponajviše na planu stiha i strofe. Uvodeći jampski jedanaesterac i aleksandrinac – klasične stihove srpske moderne – Rakić dugoročno menja ritam srpskog stiha. Pored toga, svojim refleksivnim pesmama zatvorenim „U kvrgama“, Rakićeva „Misao“ neretko bezizlazno kruži, kako u cikličnosti stiha, tako i u modernoj pesimističnosti koja je relevantna i današnjem čitaocu. Sa druge strane, njegova rodoljubiva poezija komunicira sa drugim umetničkim delima, tabajući put nizu pesnika koji će se oslanjati na srpsko-vizantijsku tradiciju, poput Vaska Pope, Miodraga Pavlovića, Branka Miljkovića, Ivana V. Lalića i drugih.

 

Sa Rakićem sam postao svesrdnim prijateljem već u prvom susretu, sa prvim pogledom, sa prvim stiskom ruke. Uostalom, sa Rakićem nije ni bilo mogućno drukče. On je bio napravljen od jednog komada, sav prav, neposredan, integralan, sav zatvorena linija. Ničeg napolovičnog, uslovnog, konvencionalnog. […] Njegova blagost karaktera, koju su drugi isticali, bila je, naprotiv, sva u sigurnosti, preciznosti, izdržanoj posebnosti, kao i njegove strofe.

Jovan Dučić, Moji saputnici

  • ISBN: 9788660362331
  • Broj strana: 106
  • Pismo: latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2023

Milan Rakić
Milan Rakić (1876-1938) srpski je pesnik, diplomata i akademik, rođen u Beogradu. Vrlo rano je stekao široko obrazovanje, zahvaljujući ugledu svoje porodice. Osnovnu i srednju školu je završio u Beogradu, dok je školovanje nastavio u Parizu, gde je upisao prava. Kao i Jovan Dučić, formirao je svoju poetiku pod uticajem simbolizma koji je u to vreme preovladavao u kulturi Pariza. Zahvaljujući diplomatskom životu živeo je u brojnim, pre svega evropskim gradovima. Svojim prvim pesmama javio se u Srpskom književnom glasniku 1902. Objavio je tri zbirke pesama (1903, 1912. i 1924. godine), koje ukupno broje oko pedesetak pesama. Njegov neveliki opus ostaće upamćen po preciznom i elegantnom stihu, Kosovskom ciklusu, mračnom pesimizmu, urbanom pristupu velikim pesničkim temama, ali i po poetskom opraštanju („Oproštajna pesma“) od daljeg pisanja, koje je po mnogima usledilo prerano. Umro je u Zagrebu 1938. godine.