Drakula

Brem Stoker

Klasici, Fantastična književnost, Akcija 3 za 1399

Ova mračna i jezovita priča o bespoštednoj i večitoj borbi svetlosti i tame počinje krajem XIX veka, sa škripanjem poklopca mrtvačkog sanduka i oštrenjem glogovog kolca.

Cena: 849,00 RSD 999,00 ušteda: 150,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Preveo s engleskog: Stefan Kostadinović

Prošlo je sto dvadeset godina od kad je irski pisac Brem Stoker napisao jedan od najbitnijih gotskih, horor romana – Drakula. Povest o ovom grofu, rumunskom plemiću, neživom demonskom otelotvorenju zla i dan-danas ledi krv u žilama čitalaca. Stokerova priča o vitezu koji je prodao svoju dušu kako bi zauvek lutao zemljom, progonio je svojim prokletstvom, predstavlja začetak „vampirskog“ žanra u književnosti. Na ovu knjigu su u izvesnoj meri uticala i srpska narodna predanja, kao deo folklora balkanskih naroda koji su delili predanje o Drakuli (vampir je srpska reč).

Vekovima mameći žrtve na svoj posed u rodnoj Transilvaniji, grof svoje naume prikriva aristokratskim manirima. Uspeo je da obmane i Džonatana Harkera, koji je došao u njegov avetinjski dvorac da sredi ugovore o grofovoj kupovini zemlje u Engleskoj. Sa njegovim dnevničkim unosom i počinje ovaj roman. Drakula je pisan u epistolarnoj formi, sam tok radnje i događaje pratimo kroz izobilan pisani i audio materijal koji protagonisti ostavljaju za sobom.

Ova mračna i jezovita priča o bespoštednoj i večitoj borbi svetlosti i tame počinje krajem XIX veka, sa škripanjem poklopca mrtvačkog sanduka i oštrenjem glogovog kolca. Grof Drakula, osuđen da zauvek pije krv ljudi kako bi preživeo, žedan je i želi da pokori ceo svet, počevši sa Engleskom.

  • ISBN: 9788689203240
  • Broj strana: 402
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14cm
  • Godina izdanja: 2015

Brem Stoker
Brem Stoker rođen je 1847, nedaleko od Dablina. Bavio se pisanjem književnih prikaza i pozorišnih kritika, a bio je i član redakcije londonskog „Dejli Telegrafa“. Svojim prvim romanima veoma brzo je stekao pažnju i naklonost kako čitalačke publike, tako i književne kritike. Nakon što je sedam godina istraživao evropsku i balkansku mitologiju i tradiciju počinje da radi na romanu „Drakula“. Ovaj svetski bestseler, svojevrsna prekretnica u žanrovskoj književnosti, doneo mu je slavu, ali ne i novac. Preminuo je u dubokom siromaštvu, od iscrpljenosti, 1912. godine, u Londonu.

Komentari

  • Drakula

    10.10.2021.
    Ivan Jovanović ★★★★★

    Verujem da svako zna priču o Grofu Drakuli i njegovom zamku. Prva stvar koja me iznenadila je bilo saznanje da je knjiga napisana kao dnevnik. Dnevnik više ljudi, njihova pisma i beleške. Pomislio sam kako će ovo biti dosadno za čitati, ali sam se prevario. Knjiga je vrlo zanimljiva i meni je odlično "legla". Predeli su odlično opisani, pa čak i interesantni običaji, kultura, izgled i jela naroda. Sablasne scene i opis Drakule pridodaju jezivom osećanju. Svidja mi se kako Brem piše. Čitalac može doživeti scenu i razumeti kako se bespomoćno osećaju likovi, a izmedju ostalih i Džonatan Harker. Saosećao sam se sa njim, dok je strahovao za život, zatvoren u zamku. Kasnije sam tugovao zbog mnogo tragičnih sudbina. U pojedinim delovima su noge znale da mi se odseku od straha... Zastao bi mi vazduh, a kosa bi mi se naježila. Prezadovoljan sam pročitanim! Samo žalim što ranije nisam pročitao ovu knjigu. Velika preporuka od mene! Bilo da volite klasike ili horore, ovo je knjiga za vas.