Izabrane pesme Radeta Drainca

Rade Drainac

Poezija, Novi naslovi, Akcija 3 za 1399

Predstavnik boemije i anarhoidnog bunta, lutalica i „genijalni nitkov”, Rade Drainac, mračni je prorok naše poezije između dva rata.

Cena: 594,00 RSD 699,00 ušteda: 105,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Predstavnik boemije i anarhoidnog bunta, lutalica i „genijalni nitkov”, Rade Drainac, mračni je prorok naše poezije između dva rata. Mada njegov pesnički glas ponešto duguje iskustvu slavnih savremenika – Rastka Petrovića i Miloša Crnjanskog – ipak je ostao upamćen kao samonikli pesnik, kome srce „večito u znak protesta bije”. Lirsko tkanje samoprozvanog hipniste ispleteno je u hrabrim sudarima modernosti i primitivizma, kosmizma i egzotike, i uronjeno u maticu života i grubu realnost gradskog pejzaža.
Ovaj izbor, izveden iz deset poetskih zbirki i jedne poeme, sadrži noćne meditacije, lirske minijature, ulisovske fantazije, deskriptivne i retorične biltene mentalnog stanja pesničke ličnosti, koji se prepoznatljivo razmetljivom sentimentalnošću slivaju u korito „jedne opšte kosmičke reke”. Čitalačka odiseja počinje "Modrim smehom" (1920), ranim pesmama koje autor potpisuje imenom Radojko Jovanović i koje karakterišu dučićevski aleksandrinac, platonska erotika i egzistencijalna zebnja pred Bogom. Ipak, rano stvaralaštvo više je tu da naznači trenutak rađanja bučnog avangardnog alter ega, koji se prepušta ritmu slobodnog stiha, crhohumornoj ironiji, imaginarnim bekstvima, i čija raspevana pesnička rapsodija nadilazi tekst i izliva se u život. U susretu sa energičnim pesmama najzrelije zbirke "Bandit ili pesnik" (1928), pa sve do poslednjeg lirskog vapaja iz "Daha zemlje" (1940), čitaoci će konačno prepoznati intimnu biografiju našeg najvećeg, „bandita” u poeziji.

  • ISBN: 9788660361778
  • Broj strana: 170
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2022

Rade Drainac
Rade Drainac (1899-1943) pseudonim je Radojka Jovanovića, srpskog kosmopolitskog pesnika i publiciste rođenog u selu Trbunju, u Toplici. Kao šesnaestogodišnji mladić povlačio se sa srpskom vojskom preko Albanije i poput većine izbegličke dece nastavio školovanje u Srpskoj školi u Nici, u Bolijeu. Već 1918. bio je jedan od najgilnijih članova literarne družine, pa je i dobio nadimak Raka Pesnik. U Parizu je neko vreme svirao violinu kao pratnja uz neme filmove. U periodu između dva svetska rata bavio se novinarstvom, radeći u beogradskim listovima. Kao novinar lista Pravda pisao je i izveštavao iz brojnih evropskih zemalja. Ranu zbirku poezije Afroditin vrt štampao je u Prokuplju 1921. godine u svega tri primerka pod svojim pravim imenom. Godinu dana kasnije pokrenuo je časopis Hipnos uz program Hipnizma, kada po prvi put koristi slavni pseudonimom. Uz brojne zbirke poezije ("Erotikon", "Bandit ili pesnik" "Ulis", "Banket", "Čovek peva", "Lirske minijature", "Dah zemlje" i dr.), za života je objavio i zbirku pripovedaka "Srce na pazaru" (1929), roman "Španski zid" (1930), kritike i eseje "Rasvetljenje" (1934) i "Osvrti" (1938) i brojne književne i političke polemike. Godine 1943, u odmaklom stadijumu tuberkuloze, pesnik umire u Beogradu gde je, usled siromaštva, sahranjen o državnom trošku na Novom groblju.