Novembar tela i kalendara - izbor iz poezije

En Sekston

Poezija, Akcija 3 za 1399

Od skromne i slabo obrazovane domaćice iz konzervativne sredine, En Sekston je postala poetski meteor u svetu modernističke poezije, ostvarila je uspeh u tom svetu, dekonstruišući pritom i njega i sebe.

Cena: 559,00 RSD 699,00 ušteda: 140,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Kroz opus En Sekston pratimo pojave, u rasponu od emancipacije žena, feminizma i kulturnih revolucija, pa sve do psihoanalize, konzumerizma, famozne otuđenosti savremenog čoveka i iznošenja privatnog života u javnost. Od skromne i slabo obrazovane domaćice iz konzervativne sredine, ona je postala poetski meteor u svetu modernističke poezije, ostvarila je uspeh u tom svetu, dekonstruišući pritom i njega i sebe. Potom je postala ekscentrična pop zvezda, da bi izmučena psihičkim problemima i zavisnostima okončala život patetičnim samoubistvom. Nije li ovaj životni put tek otelotvorenje stereotipnog američkog sna, sna miliona ljudi koji se može sažeti u maksimi: iz blata do zvezda (i nazad)? I upravo taj populistički kvalitet omogućava identifikaciju publike sa njenim stvaralaštvom. U srži svega su dirljiva i neizbrisiva uverenja da svi imamo šansu za uspeh i da smo ekskluzivni vlasnici sopstvenih sudbina, ma kako bolne ili tragične one bile. Vladimir Stojnić

 

En Sekston je objavila je desetak knjiga poezije, od kojih prvu 1960. godine, dok su neka dela objavljena posthumno. Iako se nije deklarisala kao feministkinja, pisala je feminističku poeziju, koja je, kroz grotesku i ironiju problematizovala stereotipne uloge žene u savremenom američkom društvu. Godine 1967. dobila je Pulicerovu nagradu za poeziju, za knjigu Live or Die.

  • ISBN: 9788679316127
  • Broj strana: 222
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Broš
  • Format: 20x14cm
  • Godina izdanja: 2018

En Sekston
En Sekston (Anne Sexton, 1928–1974), američka pesnikinja, rođena kao En Grej Harvi (Anne Grey Harvey) u Njutonu, Masačusets. Nakon udaje u devetnaestoj godini preuzela je prezime Sekston. Pesme je počela da piše polovinom pedesetih godina, nakon postporođajnih nervnih slomova i dijagnoze mentalne bolesti. Pre sticanja književnih priznanja radila je u Bostonu i okolini kao model i prodavačica. Od početka šezdesetih godina pa sve do kraja života njena književna slava je progresivno rasla. Često se svrstava u konfesionalnu poeziju čiji su najznačajniji predstavnici Robert Louel, Džon Berimen i Silvija Plat. U periodu od 1960. do 1978. objavljeno je deset knjiga poezije En Sekston, od čega tri posthumno. Dobitnica je Pulicerove nagrade za poeziju 1967. godine. Izvršila je samoubistvo trovanjem izduvnim gasovima automobila, 4. oktobra 1974. godine, u Vestonu, Masačusets.